Temă pentru acasă: CE E COMPASIUNEA?

Iubesc p10390425_750950408321028_6419530638878046058_nrovocările care-mi pun mintea la contribuție! Acesta este felul meu de a mă simţi în plină formă! Ei, ca parte a unui grup, am primit o nouă identitate ce urma să mă reprezinte până la dizolvarea activităţilor comune. Deci nu m-am mai numit Adriana, ci am devenit compasiune. Mi-a plăcut noul meu nume, dar, mai mult decât orice, mi-a plăcut să meditez un pic la cuvântul pe care l-am atras. Puteam fi oricare altul, dar doar acesta a venit spre mine, de parcă m-a ales dintr-o sută de alte catarge.

De ce? De ce eu? Şi îmi place tare mult concluzia la care am ajuns: nu aveam până la acea oră foarte clar în minte ce este compasiunea. Foloseam des acest cuvânt, dar nu l-am investit cu înţelegere profundă, nu l-am trăit cu adevărat pentru a-l putea povesti… Amestecam în sens compasiunea cu mila, coborând-o în scara vibraţiei.

Mila e ca o linie pe care o desenezi între tine şi obiectul milei tale (un alt om, un animal, o plantă, orice), dar care te cocoață pe tine sus şi îl împinge pe celălalt în jos, sub nivelul fin al nasului tău. Îţi pare rău de el, dar TU nu eşti EL şi te bucuri că nu eşti el. L-ai ţintuit definitiv la acel nivel, nerecunoscându-i nici o şansă de a se ridica. Mila ţintuieşte precum piroanele pe cruce. Stigmatizează pe veci! „Nu am nevoie de milă!”- spunem, nu-i aşa? Deci compasiunea e altceva decât milă. E mult mai mult! Dar ce?

Primul gând m-a dus la empatie, la capacitatea de a te pune în locul celuilalt, la darul de a putea vedea lumea prin ochelarii celui de lângă tine. Empatia e înţelegere profundă, fără judecată, fără etichete. E ca o linie orizontală pe care o tragi între tine şi el: niciunul nu e mai sus sau mai jos, ci umăr lângă umăr, suflet lângă suflet. Minunată empatia asta, dar simt că prin compasiune înţeleg mult, mult mai mult! Dar ce?

M-am oprit asupra ajutorului, a suportului. Nu e o linie, e o săgeată ce pleacă de la tine spre celălalt – oriunde ar fi el. Eşti mâna care ridică, umărul care sprijină. Eşti siguranţă, eşti nădejde, eşti tare pentru celălalt. Nu e uşor, dar nu e suficient! Simt că sunt tare aproape de sensul compasiunii!

Şi, deodată, o ceaţă mi s-a luat de pe ochi! Toţi suntem unul şi ce simte unul simte şi celălalt. Deci empatia e relaţia normală dintre oameni! Dar, dacă empatia este o linie orizontală, atunci compasiunea porneşte de la această linie şi îi mai adaugă câte un vârf de săgeată în fiecare capăt! Îl simţi pe celălalt şi faci ce poţi pentru a-l ajuta. El nu ţi-e inferior, ci este doar o altă formă de exprimare a ta. Ştii că acum e într-o stare proastă, dar că o va depăşi aşa cum e mai bine pentru el, avându-te pe tine alături cu o dorinţă vie de a-l ajuta! Nu înseamnă că iei problema de pe umerii lui, ci îl ajuţi să înţeleagă de ce o are şi cum o poate da jos. Când simţi compasiune îţi permiţi să fii şi să fie, îl simţi fără a denatura ce simţi, trăieşti emoţia celuilalt, fără a te încărca pe tine cu acea emoţie – pur şi simplu. Şi, foarte important: nu gândeşti un câştig al tău personal! Te vezi în celălat ca într-o oglindă şi primeşti ce dai.

Nu am studiat etimologia acestui cuvânt, dar – gândindu-mă la cuvântul englezesc compassion – îl traduc prin a iubi împreună cu altcineva. Ce frumos sună: „a iubi împreună cu…”, nu-i aşa? Poate tocmai de aceea m-a ales cuvântul pe mine: ca să învăţ să iubesc împreună cu… . Să iubesc împreună cu fiecare om şi să continui să iubesc şi dincolo de om. Să iubesc împreună cu fiecare pom, cu fiecare floare, cu fiecare animal, cu fiecare stâncă… Nu ştiu cum se face sau se practică această compasiune, dar aş putea oare să o am dacă nu ar exista mai întâi întrebarea „CE E?” şi fără a fi conştientă de ea? Compasiunea se trăieşte şi cred că cel mai bine se explică prin faptul că EŞTI COMPASIUNE, aşa cum eşti atâtea alte cuvinte – fiecare cu energia lui.

Ce minune stă în fiecare cuvânt, nu? Ce şansă avem să le gândim şi abia apoi să le rostim sau, în cazul cuvântului meu, să-l fim !

@driana

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s