Karma popoarelor

10360608_445983602224659_6974229783504956975_nCu toţii suntem familiarizaţi cu ideea de karmă. Deşi în cultura română nu avem acest concept, credem cu tot sufletul în el. Prin noi vorbesc străbunii când zicem: „Cine seamănă vânt, culege furtună”. Noi ştim că „fiecare pasăre pe limba ei piere”, pentru că… „norocul şi-l face fiecare cu mâna lui”. Românul crede, deci, în legea cauzei şi a efectului. Şi, pentru că e în sângele lui, o aplică de mii de ani. Nu face rău, nu ridică sabia … pentru că cine ridică sabia, de sabie va pieri

Credem parcă şi mai mult în conceptul de dharmă – preschimbarea unui rău în bine prin efortul propriu de schimbare: „Bine faci, bine găseşti”. Multă vreme nu l-am înţeles pe baciul moldovean şi l-am condamnat pentru resemnarea lui. Dar el vine din poporul care spune: „Mai bine să suferi nedreptate, decât să faci strâmbătate”. De neînţeles românii şi când întorc şi celălalt obraz atunci când sunt pălmuiţi… De neînţeles pentru alţii, vecini mai mari, mai tari şi mai lacomi.

De ce această introducere? Pentru că există şi conceptul de karmă colectivă sau karmă a popoarelor. Ce înseamnă asta? Uitaţi-vă, vă rog, în istoria omenirii. Întotdeauna au existat popoare care au vrut mai mult. Mai multe teritorii, mai multe bogăţii sau mai multă putere. Au trecut prin foc şi sabie multe suflete nevinovate. Ori, toate aceste atrocităţi se adună într-o karmă colectivă. Toate acele popoare au ajuns să plătească datoria karmică ce apăsa acum pe umerii fiilor, nepoţilor, strănepoţilor…

Unde vreau să ajung?

Toate marile puteri actuale s-au construit pe seama unor datorii karmice. Au fost poate imperii, au avut colonii, au supt seva altor ţări de pe cine ştie câte continente. Ei zic acum că le-au civilizat, dar, de fapt, s-au amestecat, fără să fi fost invitaţi, în viaţa lor. Decenii sau chiar secole întregi au luat tot ce au putut lua. Şi-au construit palate, şi-au înzestrat şcoli şi muzee cu comori furate. Şi-au impus limba, credinţa şi obiceiurile, călcând în picioare ceva sacru: sufletul unui popor. Oare au ceva de plătit în ochii Universului? Poate că da. Sigur da! Şi restanţa a sosit! Francezii ajung o minoritate în ţara lor, înlocuiţi fiind de cei veniţi din fostele lor colonii. Nemţii, olandezii, austriecii, spaniolii, italienii, ungurii, sârbii, grecii sunt martorii unei noi migraţii. Că sunt refugiaţi sau că sunt războinici răzbunători – contează mai puţin când e vorba de datorii karmice. Aceste datorii se plătesc întotdeauna pe lumea aceasta, nu pe cealaltă – totul într-o sfântă ordine divină.

Acum nu mai sunt supărată pe baciul moldovean! Prin înţelepciunea lui, mi-a adus dharmă – darul Universului pentru altruismul său şi mi-a construit o lume mai bună. Am avut strămoşi cinstitori de pace, trăitori în inima lor şi fideli credinţei în care s-au născut. Dacă eu o duc acum bine, e şi datorită lor, după cum de noi depinde viitorul copiilor noştri.

Problema e că, dincolo de karma popoarelor, există şi una a umanităţii – a tuturor, deci ce se întâmplă oriunde pe Glob ne afectează pe toţi. Pentru că toţi suntem unul. Aşa că mă întreb pe Mine – suma celor şapte miliarde: „Omenire, încotro?”.

@driana

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s