Povestea condorului andin

hqdefaultAm auzit o poveste tare interesantă despre un vultur semeţ, care trăieşte doar în Anzi, în condiţii extrem de dure. Cu toate acestea (culmea!) e cel mai logeviv vultur din lume, ajungând până la aproximativ 80 de ani. Se pare că secretul este tocmai o enzimă protectoare de la baza fulgilor, enzimă pe care corpul lui nu o mai produce după vârsta de 40 de ani. Din acel moment, ciocul lui se înconvoaie atât de tare, încât nu îi mai serveşte sfâşierii hranei, iar ghearele lui nu mai sunt puternice şi nu mai pot susţine prada.

Atunci, vulturul e în faţa unei răscruci: fie alege să continue procesul de degradare şi să moară, fie acceptă să treacă printr-un lung şi dureros proces de transformare, dar care îi adaugă astfel ani vieţii.

Cel ce decide să trăiască îşi caută o crăpătură în peretele muntelui, unde, la adăpost fiind, îşi loveşte continuu ciocul încovoiat de o stâncă până când acesta se rupe, iar în locul lui creşte un cioc nou. Apoi îşi smulge ghearele una câte una, iar în locul lor cresc gheare noi şi puternice. Şi nu se opreşte aici! Îşi smulge şi penele îmbătrânite, pentru a lăsa loc penelor tinere şi viguroase, reproducând astfel enzima cea atât de preţioasă! Cât durează tot acest proces de transformare? 5 luni! 150 de zile de chin şi durere, la capătul cărora primeşte viaţă. Practic şi-o dublează!

Pe mine m-a impresionat tare mult povestea acestui vultur. Dar oare vulturul nu putem fi noi? Oare nu avem fiecare câte un bagaj greu de amintiri, care ne atârnă ca o piatră de gât şi ne împiedică să zburăm? Oare nu avem propriile noastre griji sau vini care nu ne lasă să ne iertăm? Oare nu ne-am otrăvit sufletul cu regrete? Nu avem vicii sau obiceiuri nefaste? Nu avem poate un anturaj neprieten? Ele toate reprezintă trecut, prezentul îţi aparţine, iar viitorul ţi-l alegi. Suntem şi noi la o răscruce. Ce alegem?

Nu e nevoie să ne izolăm 5 luni pe un vârf de munte! E suficient să coborâm până în inimă şi să ne ascultăm sufletul. El ne învaţă de bine. Nu-i aşa? Hai să adăugăm ani vieţii şi calitate anilor!

@driana

Reclame

Un gând despre &8222;Povestea condorului andin&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s